Istana Zaman Silam, Kini Menjadi Muzium

Istana Zaman Silam, Kini Menjadi Muzium

August 26, 2021 Artikel 0

26 Ogos 2021

Istana Lama Seri Menanti terletak di Seri Menanti, Negeri Sembilan dan dibina pada tahun 1902 serta siap pada tahun 1908. Yam Tuan Negeri Sembilan yang pada ketika itu ialah Yang Di Pertuan Besar Tunku Muhammad menitahkan agar pembinaan Istana Lama Seri Menanti ini dilaksanakan untuk menggantikan Istana Pulih yang telah dibakar oleh Pasukan British semasa Perang Bukit Putus pada tahun 1874.

Penukang handal ditugaskan untuk membina istana ialah Tukang Kahar dan Tukang Taib yang merupakan tukang kayu dan ukirannya disiapkan oleh Woodford iaitu seorang pelukis Britain yang bekerja di Jabatan Kerja Raya (JKR). Pembinaan istana kayu dilakukan dengan bantuan Tham Yoong yang merupakan kontraktor China.

Istana kayu setinggi empat tingkat itu dibina menggunakan kayu yang dikumpulkan secara tempatan dan dibina menggunakan teknik ‘lidah dan alur’ tradisional tanpa penahan paku keluli. Istana yang dirancang secara menegak membahagikan ruang di antara tingkat-tingkat di mana tingkat paling rendah dikhaskan untuk pekerja di istana.

Tingkat pertama adalah tempat perjumpaan upacara di beranda yang direka khas dengan ‘bendul muncung’ yang hanya disediakan untuk golongan diraja dan bangsawan. Tingkat pertama juga memperuntukkan empat bilik untuk aktiviti keluarga dan majlis keramaian. Tingkat dua mempunyai tiga bilik iaitu milik ahli keluarga diraja dan lantai ini dihubungkan ke tingkat tiga yang merupakan bilik peribadi Yam Tuan. Lantai menara tertinggi adalah gudang perbendaharaan diraja yang menampung segala barang pusaka keluarga diraja.

Seni bina Istana Lama Seri Menanti unik dengan seni bina Negeri Sembilan tempatan yang dapat dilihat di banyak Rumah Melayu Tradisional Negeri Sembilan. Susun atur ruang istana adalah simetri dan ukuran serta skalanya lebih besar daripada rumah biasa kerana istana adalah bangunan kediaman berukuran besar untuk golongan diraja. Seni bina istana tetap utuh dan sama seperti waktu siap dibina lebih dari 100 tahun yang lalu. Istana Lama Seri Menanti juga dibina secara menegak melalui penggunaan empat tiang kayu struktur utama yang mengalir dari tanah ke menara atas yang merangkumi empat tingkat.

Ciri unik ini tidak dapat dijumpai di istana kayu lain di seluruh Malaysia kerana kebanyakan istana dibina secara melintang dan bukan secara menegak. Banyak tingkat yang terdapat di istana ini merupakan unsur penentu seni bina vernakular Negeri Sembilan kerana banyak Rumah Tradisional Melayu di Negeri Sembilan mempunyai dua tingkat atau lebih dengan kemasukan loteng di rumah-rumah tersebut. Selanjutnya, atap yang sedikit melekuk membezakan dirinya dari lekukan yang mendalam daripada ‘atap gonjong’ Minangkabau yang dapat dilihat di Istana Silindung Bulan di Padang, Sumatera Barat, Indonesia.

Istana Lama Seri Menanti yang dibina pada abad ke-20 adalah istana kayu unik yang berbeza dengan istana lain yang dibina pada era yang sama. Penemuan ini menunjukkan perbezaan antara tujuh belas istana yang dibina pada tahun 1800-an dan 1900-an kerana banyak istana kayu telah digantikan oleh seni bina berasaskan batu moden. Selain itu, banyak istana kayu hanya mempunyai satu tingkat namun Istana Lama Seri Menanti mempunyai empat tingkat yang menunjukkan perbezaan teknologi yang digunakan dalam pembinaan istana kayu. Istana tersebut memiliki 99 tiang yang mewakili 99 juak-juak hulubalang Negeri Sembilan dan 4 tiang di tengahnya mewakili empat Orang Besar Istana.

Ia memiliki 55 hingga 60 motif ukiran kayu di Istana Lama Seri Menanti termasuk tiang, pintu dan tingkap. Dari 99 tiang, 52 tiang mempunyai ukiran kayu yang mana kesemua motif berbeza di setiap tiang. Ukiran kayu di Istana Seri Menanti Negeri Sembilan adalah tradisi yang perlu dipertahankan untuk generasi muda agar mereka mengetahui asal usul dan keunikan tradisi di Negeri Sembilan. Menurut penemuan, istana batu yang paling awal dibina menunjukkan bahawa istana kayu telah digantikan oleh istana moden seawal pertengahan tahun 1800-an yang pada tahun 1858. Ini merupakan petunjuk bahawa pengaruh politik dari barat telah berjaya menyusup masuk ke dalam Malaysia melalui seni bina semasa abad ke-19 dan banyak keluarga diraja telah mulai meninggalkan istana kayu mereka untuk berpindah ke istana batu moden.

Selanjutnya, semua istana diraja Melayu tradisional yang dibina pada tahun 1900-an dibuat daripada batu kecuali Istana Lama Seri Menanti yang dibina sepenuhnya daripada kayu. Banyak pengaruh yang menyumbang kepada kenyataan ini seperti ketersediaan sumber semula jadi di Negeri Sembilan, lokasi istana dan pengaruh orang-orang politik yang terlibat dalam reka bentuk dan pembinaan istana.

Kesimpulannya, sebagai aspek penting dalam sejarah dan tradisi Melayu, istana diraja Melayu tradisional adalah warisan seni bina yang unik daripada identiti orang Melayu yang harus dipelihara dan didokumentasikan untuk rujukan dan pedoman generasi akan datang. Telah ditentukan dalam penemuan awal bahawa istana batu telah menggantikan istana kayu seawal pertengahan tahun 1800-an dan Istana Lama Seri Menanti yang dibina pada tahun 1908 masih dibina menggunakan kayu. Ini menunjukkan bahawa beberapa faktor berperanan dalam menentukan seni bina istana seperti pengaruh politik dan pengaruh budaya.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail