Siapakah Gerangan Ibu Soko di Negeri Sembilan

Siapakah Gerangan Ibu Soko di Negeri Sembilan

August 19, 2021 Artikel 0

Dalam konteks tradisional, terutama pada tahun-tahun sebelum kemerdekaan nasional, garis matrilineal menjadi landasan organisasi sosial, ekonomi, dan politik di masyarakat kecil di seluruh negara. Asas sistem ini adalah kelangsungan kelompok keluarga dan ini hanya dapat dicapai melalui pengawasan wanita. Oleh itu, wanita dalam adat Perpatih diberi peranan utama “Ibu Soko” dan mereka mempunyai keutamaan daripada orang lain dalam masyarakat. Terdapat nama lain iaitu Bundo Kanduang. Bundo bermaksud ibu dan kanduang pula sejati. Oleh itu, Bundo Kanduang adalah ibu sejati dengan keibuan dan kepimpinan. Konsep tersebut menyatakan bahawa wanita dianggap sebagai pemilik kualiti kepemimpinan. Peranan Bundo Kanduang dimainkan oleh setiap wanita di Minangkabau, jadi menurut kebiasaan Minangkabau, ini adalah panggilan untuk wanita. Identiti mereka adalah “Soko” dan mereka lebih mengutamakan orang lain dalam komuniti.

Terdapat penjelasan juga bahawa penjaga “Ibu Soko” yang diundang termasuk dalam tuntutan penjaga “Ibu Soko” dan berhak atas ganjarannya sendiri. Biasanya terdapat empat hingga lima “Ibu Soko” di atasnya. Kewibawaan “Ibu Soko” juga tercermin dalam penganjuran majlis-majlis penting, seperti pemasangan tirai siling dan kerudung. Adat ini disebut “Adat Mata” dalam adat Perpatih. Dato’ Rajo Dimuda Ahmad Awalludin juga menjelaskan perkara ini. Beliau menunjukkan bahawa penyediaan semua aktiviti diselia oleh “Ibu Soko” dari hiasan, penyediaan makanan dan semua susunan di antaranya. Beliau juga menambah bahawa dalam majlis perkahwinan dan pertunangan, ada beberapa aspek yang membezakan “Ibu Soko” dari orang biasa. Ibu Soko selalu menggantungkan kain songket atau kain pelikat di bahunya. Dalam penjelasan ini juga menjelaskan konsep “Adat Mendangar”, di mana tembakan dilepaskan semasa kedatangan pengantin baru. Di tempat lain, mercun juga boleh digunakan sebagai ganti senjata untuk menghantar isyarat.


Sulaiman Akop dari Luak Jempol percaya bahawa konsep Ibu Soko adalah konsep pelbagai fungsi, dan sukar dicari sejak kebelakangan ini. Kedudukan tersebut berfungsi sebagai matriarki, yang dapat mendidik, mengajar dan menunjuk ke teras sebuah komuniti. Ibu Soko yang dihormati adalah Ibu Soko yang pandai meraih hati orang bawahan mereka di komuniti masing-masing. Puan Halimah Atan dari Luak Terachi menyatakan bahawa Ibu Soko mempunyai kekuatan yang tinggi, jadi mereka harus dilatih dengan berhati-hati dan betul. Contohnya, adat perkahwinan tertentu yang dikenali sebagai Olek Betina dan Ibu Soko diberi keutamaan. Ini kerana mereka tidak mahu Buapak atau Lembaga campur tangan atau dijemput dengan cara apa pun.

Dikatakan bahawa Ibu Soko akan dibantu oleh Besar Waris. “Olek” atau adat perkahwinan akan berlanjut seperti biasa, hanya dengan ketiadaan Buapak dan Lembaga. Biasanya keputusan ini diluluskan sebulat suara. Puncak masyarakat adalah satu-satunya yang tahu mengapa keputusan Buapak dan Lembaga tidak dimasukkan. Contohnya, di Kampong Gentam, Olek di kawasan itu hanya menggunakan Ibu Soko dan Waris Kodin. Inilah yang dikatakan oleh Haji Nasir Abdul Ghani. Sekiranya Olek benar-benar ingin berpegang pada tradisi, mereka akan mengundang Buapak dan Lembaga. Adat ini telah diturunkan secara turun temurun. Sekiranya ada pihak yang mempersoalkan masalah ini, mesyuarat kepimpinan akan diadakan untuk mengetahui sumber keputusannya. Apabila situasi ini timbul, mereka biasanya menekankan pada subjektiviti kebiasaan itu sendiri daripada mengubahnya menjadi peraturan objektif. Keadaan ini perlu diselesaikan secara berpendidikan, dan inilah realiti yang berlaku dalam masyarakat. Haji Abdullah Suboh dari Luak Sungai Ujong mengatakan bahawa Ibu Soko harus mempunyai kualiti dan piawai yang terbaik agar Adat Perpatih berjaya. Sifat Ibu Soko yang baik adalah adil, mempunyai perasaan yang percaya kepada kebenaran dan keadilan dalam kehidupan seharian dan tingkah laku mereka.

Sekiranya seorang lelaki kehilangan isterinya dalam kematian, adalah tanggungjawab Ibu Soko atau saudara perempuan mereka untuk mengajak mereka kembali sebagai pewaris lelaki. Ibu Soko berhak untuk mengambil bahagian dalam semua proses acara, walaupun ia adalah pertunangan perkahwinan. Kesimpulannya, Ibu Soko mempunyai peranan yang penting dalam menjaga keamanan komuniti seperti dalam acara tradisional, pengaruh Ibu Soko sangat jelas, terutama dalam aktiviti besar-besaran dan perayaan seperti majlis perkahwinan. Ibu Soko akan mengawasi semua aspek perkahwinan, dari hiasan, tudung perkahwinan, tetamu, penyediaan makanan dan perkahwinan itu sendiri. Semua ini wujud sebagai adat tradisional. Semasa memantau peristiwa ini, sangat penting untuk menyediakan Ibu dan Soko alat dan infrastruktur yang diperlukannya.

Sekiranya syarat-syarat untuk upacara yang diperlukan tidak dipenuhi, Ibu Soko berhak menghukum pemilik rumah. Buapak akan bertindak sesuai dengan peraturan dan akan memenuhi tugas yang mereka tetapkan. Buapak sendiri akan merujuk kepada Ibu Soko dari segi adat yang perlu diamalkan. Buapak adalah ketua kumpulan kekeluargaan Perut. Buapak bagaikan pohon berangan yang tumbuh di lepan. Kekuasaan Buapak adalah terhadap semua kejahatan yang menghancurkan ketenangan perutnya, termasuk apa yang dikatakan sebagai luka, lebam dan pertempuran berdarah. Buapak hanya berpengaruh dalam apa-apa kejadian yang menyebabkan luka di bahagian badan yang ditutupi oleh pakaian. Kejadian yang melibatkan patah tulang dan kecacatan anggota badan adalah di luar bidang kuasa Buapak. Masyarakat Buapak terdiri dari keluarga bernama Perut. Anggota Perut akan memilih pemimpin dari antara mereka yang bernama Buapak untuk mengendali beberapa masalah yan berlaku. Bilangan Buapak cukup besar dan tanggungjawabnya sama dengan Lembaga, tetapi hanya untuk anggota keluarga Perut. Buapak hanya mempunyai kuasa di kalangan anggota Perutnya. Tugas Buapak adalah melaksanakan adat istiadat yang berkaitan dengan perkahwinan, upacara mencukur, sunat dan perceraian. Sudah jelas betapa pentingnya Ibu Soko berperanan dalam semua aspek masyarakat Adat Perpatih, dari pentadbiran hingga menangani pelbagai acara dan ritual dalam kumpulan keluarga dan kaum masing-masing.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail